Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев внесе сигнал до Върховна административна прокуратура (ВАП)

...
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев внесе сигнал до Върховна административна прокуратура (ВАП)
Коментари Харесай

Делян Добрев със сигнал до прокуратурата срещу кабинета „Денков“

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев внесе сигнал до Върховна административна прокуратура (ВАП) против кабинета " Денков ".

Сигналът е по отношение на решение на Министерски съвет за установяване и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата от държавни предприятия и търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала.

Той сезира Върховна административна прокуратура (ВАП) за анулация на Разпореждане № 4 от 23.06.2023 година, надлежно на Разпореждане № 2 от 26.04.2023 година на Министерски съвет от 2023 година, в частта с която се разпорежда на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД да внесе дял не по-малък от 1,588,375,000 лева, а точно чистата облага за 2022 година, заявена в предварителния доклад на сдружението.

С Разпореждане № 2 от 26.04.2023 година, Министерски съвет е регламентирал установяването и внасянето в интерес на страната на отчисления от облагата от държавни предприятия и търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала по годишния финансов доклад за финансовата 2022 г. Съгласно т. 1, писмен знак „ б “ от Разпореждането (приложима при установяване на дължимия от „ Български енергиен холдинг “ ЕАД дял в интерес на държавата):

„ Органите, упражняващи правата на страната в едноличните търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала, като се изключи лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психологично здраве и сдруженията от бранш „ Водоснабдяване и канализация “, разпределят облагата им по годишния финансов доклад за финансовата 2022 година след данъчно облагане и одобряват решение, както следва: б) за разпределение на дял от облагата за акционерни сдружения, при съблюдаване на условията на член 247а от Търговския закон, след приспадане на отчисленията за фонд „ Резервен ”, когато този фонд не е запълнен - 50 на 100 “.

С Разпореждане № 4 от 23.06.2023 година на Министерски съвет е изменено и допълнено Разпореждане № 2, като т. 1, писмен знак „ б “ придобива следната редакция: „ б) за разпределение на дял от облагата за акционерни сдружения, при съблюдаване на условията на член 247а от Търговския закон, след приспадане на отчисленията за фонд „ Резервен ”, когато този фонд не е запълнен - 100 на 100, като дивидентът, който Български енергиен холдинг ЕАД следва да внесе, е не по-малък от 1 588 375 000 лева, а точно чистата облага за 2022 година заявена в предварителния доклад на сдружението от 03.02.2023 година на интернет страницата на Агенцията за обществените предприятия и надзор.

Създава се риск за предварителна дължимост на две облигации на БЕХ ЕАД за 1.2 милиарда евро, според Добрев.

Той също по този начин предизвестява, че се нарушава ковенантите по облигационните излъчвания на БЕХ ЕАД;
Поставя се под подозрение опцията на БЕХ ЕАД да обслужва регулярно заплащанията по тези финансови инструменти;
Поставя се под сериозен риск бъдещо излизане на финансовите пазари от страна на БЕХ ЕАД;
Предполага доста по-висока рискова награда за БЕХ ЕАД, правейки цената на бъдещото финансирането прекомерно висока;
Ще докара евентуално до понижаване на кредитния рейтинг на БЕХ ЕАД с всички произлизащи от това отрицателни последици;

Застрашават се всички проекти за създаване на нови мощности и/или рационализация на централите поради капиталовата стратегия и отговорностите по другите посоки, включително ПВУ, сигнализира още депутатът.

Не на последно място следва да се означи, че приемането и спазването на Закона за обществените предприятия е изискване за влизане на България в ERM II, така наречен чакалня за Еврозоната, добавя Добрев.
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР